Часовници – кули

Часовникова кула има почти всеки град в България. Тази традиция датира още от 14 век, от когато датират първите такива часовници, като такива часовници имали дори големите манастири – Рилски, Бачковски, Зографски. Още през 19 век всеки град е имал градски часовник. Градските часовници имат важна роля за живота в населеното място, тъй като до средата на 20 век много малко хора от богаташките среди са имали привилегията да носят джобни часовници или ръчни часовници. Часовниковите кули отбелязват кръгъл час или кръгъл и половин час посредством камбанен звън, а някои и с мелодия. По този начин в миналото хората разбирали колко е часа.
Днес градските часовници са част от архитектурата на населеното място. В големите градове тези часовници се намират предимно в старата градска част, като допълнение към старинния дух и традиции на града. В други градове часовниковите кули са част от сградата на общината или кметството. Особено през Възраждането часовниковите кули са достигнали апогея в своята архитектура. Много от тези часовници днес вече не съществуват, а други са построени наново, но не малка част са запазени или са в процес на реконструкция. В наши дни също продължава поставянето на градски часовници, но те са предимно от модерен тип, някои от които са дори електронни, показват и температура и др. измервания.

В световен мащаб кулите часовници също представляват символ на даден град. Сред най-известните часовникови кули в света са Биг Бен в Англия, часовниковата кула в Москва наречена Спаската кула, Часовниковата кула във Варшава, както и най-високата кула в света Кулата Абраж Ал-Баит или както е наречена Кралската часовникова кула в Мека, Судитска Арабия със своите 601 метра височина, която е част от голям хотелски комплекс.
Макар и с доста по-скромни размери България също има своите забележителни часовници кули. Часовниковата кула в Трявна е една сред най-емблематичните. Тя е построена през 19 век с помощта на местното население и местни майстори, чиито имена за съжаление са неизвестни. Макар и не много висока с височина от 21, 15 м, този градски часовник е сред забележителностите на Трявна и е част от възрожденския дух на града. От 1971 г. насам на часовника е монтиран механизъм, чрез който всяка вечер в 10 часа след стандартните 10 удара на часовника започва мелодията на песента „Неразделни” по едноименното стихотворение на Пенчо Славейков.

Часовници